18 jaar? Vergeet je verzekeringen niet!

Weet jij dat je vanaf je achttiende tenminste één verzekering zelf moet afsluiten? Tot je meerderjarig wordt, ben je voor je zorgkosten verzekerd op de polis van je ouders. Daarna moet je zelf een zorgverzekering afsluiten.

Meisje en jongen op fiets

Die zorgverzekering moet ingaan op de eerste dag van de maand na jouw verjaardag. Als je op 23 april achttien bent geworden, moet je dus vanaf 1 mei zelf een verzekering hebben.

Overigens hoef je niet per se een nieuwe zorgver- zekering af te sluiten, je kunt jezelf ook op de polis van je ouders meeverzekeren. Maar wat je ook kiest, je moet vanaf je achttiende premie gaan betalen voor je zorgver- zekering.

Zorgtoeslag

Als je moet betalen voor je zorgverzekering, heb je in principe ook recht op zorgtoeslag. Of je die krijgt, hangt onder andere af van je maandinkomen. Maximaal krijg je 72 euro per maand terug (2014). Zorgtoeslag kun je aanvragen bij de Belastingdienst.

Zelfstandig wonen

Woon je al op jezelf of ga je dat binnenkort doen? Kijk dan eens of je een inboedelverzekering nodig hebt. Zelfs al heb je jouw huis of kamer ingericht met tweedehands meubels en 'krijgertjes', elektronica zoals een laptop, tablet, smartphone en digitale camera maken dat je inboedel toch al een aanzienlijke waarde vertegenwoordigd.

Als je slim bent, neem je er meteen een buitenshuisdekking bij. Dan zijn die dure apparaten ook verzekerd als er onderweg iets gebeurt. Ga je veel op reis voor je studie of gewoon omdat je het leuk vind? Dan is een (doorlopende) reisverzekering geen overbodige luxe.

Wettelijke Aansprakelijkheid

Of je nu thuis woont of niet, zolang je studeert, ben je voor de Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) meestal verzekerd op de polis van je ouders. Je moet dan wel jonger zijn dan 27 jaar. Studeer je niet of ben je al 27, dan is het verstandig om zo'n WA-verzekering af te sluiten. Mocht er per ongeluk iets gebeuren wat jouw schuld is, dan wordt de schade vergoed.

Jongerenverzekeringen

Sommige verzekeraars bieden speciale studentenver- zekeringen aan. Vaak hoef je niet eens te studeren om er een te kunnen afsluiten, maar is alleen je leeftijd van belang. Als je zo’n polis overweegt, lees dan wel goed de voorwaarden. Soms ben je namelijk voor een paar euro meer veel beter verzekerd.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.