Autovakantie begint als u de straat uit rijdt

Meer dan de helft van de Nederlandse vakantiegangers kiest dit jaar voor een autovakantie. Met zoveel mooie bestemmingen binnen Europa is dat ook niet zo verwonderlijk. Veel van die reizigers willen graag zo snel mogelijk op hun vakantiebestemming aankomen en besluiten om een nachtje door te halen. Maar dat kan ook anders! Begin uw vakantie gewoon op het moment dat u de straat uit rijdt.

Auto met klep open en koffers erin.

Onbezorgd genieten van uw reis start met een goede voorbereiding. Zorg er allereerst voor dat uw auto in goede conditie is. U zult immers aardig wat kilometers maken en dat vraagt het nodige van uw auto. Bij veel garages kunt u een zomercheck laten doen. Hierbij wordt uw auto gecontroleerd op punten die essentieel zijn voor een lange, warme rit. Zo zit u toch een stuk zekerder achter het stuur.

Heeft uw auto onlangs nog een beurt gehad? Dan kunt u ook zelf nog even een laatste check doen. Controleer het profiel van uw banden en de bandenspanning, check de aanwezigheid van reservewiel, gevarendriehoek, verbandtrommel en veiligheidshesjes en controleer uw verlichting en reservelampjes. Vergeet ook niet om te kijken of uw auto nog voldoende olie, koelvloeistof en ruitensproeiervloeistof heeft. Neem eventueel wat extra vloeistoffen mee op reis.

Van autorit naar roadtrip

Waarom zou u, op weg naar uw eindbestemming, in één ruk door al die mooie landschappen racen als u er ook een prachtige roadtrip van kunt maken? Zo begint het genieten van uw vakantie al vanaf het eerste moment. Haal nog meer uit uw reis en kies ervoor om per dag bijvoorbeeld maximaal vijf uur te rijden. Boek onderweg een hotel in het centrum van een bruisende stad, een bed & breakfast temidden van de landerijen of ga voor de charme van een pittoresk kasteel! Zo ziet u onderweg niet alleen meer, u komt ook nog eens heerlijk uitgerust aan op uw eindbestemming!

Ieder land zijn eigen regels

Bent u een brildrager? Dan bent u onder meer in Duitsland verplicht om een reservebril bij u te hebben. Een veiligheidsvest is in Oostenrijk verplicht en als u met uw caravan door Kroatië rijdt, dan moet u in het bezit zijn van twee gevarendriehoeken. Ieder land heeft zijn eigen veiligheids- en verkeersregels. Voor u als bestuurder wel zo handig om op voorhand te weten. Klik op de onderstaande button voor informatie per land in Europa.

Landeninfromatie Europa

Papieren op orde

Bij een vliegvakantie checkt de gemiddelde reiziger wel of zijn paspoort nog geldig is. Bij een autovakantie wordt dit nog weleens vergeten.

Let erop dat uw paspoort of identiteitskaart én uw rijbewijs tot het einde van uw vakantie geldig zijn. Buitenlandse politiekorpsen controleren daarnaast scherp op onverzekerde auto’s. Zorg dus dat u uw groene kaart meeneemt. Vergeet ook niet de pasjes van u zorgverzekering in uw portemonnee te stoppen.

Reist u naar of door Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland? Dan moet u een aantal zaken in acht nemen. Zo heeft u voor bepaalde steden in Duitsland, de zogeheten Umweltzones, een milieusticker nodig. Deze is verkrijgbaar bij de ANWB. Reizigers in onder andere Oostenrijk en Zwitserland dienen in het bezit te zijn van een vignet. Dit kunt u bij de ANWB en bij alle (snelweg)grensovergangen kopen.

Handige checklist

Elk jaar maakt Leven & Geld een handige checklist, speciaal voor reizigers die er met de auto op uittrekken. Zo weet u zeker dat u niets vergeet en optimaal voorbereid aan uw vakantie kunt beginnen.

Bekijk de checklist

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.