Basisverzekering kiezen

Hoewel de overheid jaarlijks het pakket van de basisverzekering vaststelt, kunnen basisverzekeringen toch flink van elkaar verschillen. Niet alleen in premie, ook in de voorwaarden die de verzekeraar stelt. Dit kan tot gevolg hebben dat u minder vrijheid heeft in de keuzes van uw zorgverlener.

zusters en dokters lopen door de ziekenhuishal

In de praktijk is de basispremie van de goedkoopste basisverzekering ruim 20% lager dan die van de duurste. Er zijn drie belangrijke factoren die de hoogte van de premie bepalen: 

  • de soort verzekering (restitutie, natura of budget); 
  • de hoogte van het vrijwillig eigen risico;
  • de eventuele collectiviteitskorting.

Welke soort basisverzekering?

Voor de basisverzekering heeft u de keus uit drie verschillende soorten: de restitutiepolis, de naturapolis en de budgetpolis (soms ook ‘selectieve polis’ genoemd). Het belangrijkste verschil tussen deze polissen is de vrijheid die u heeft bij het kiezen van uw zorgverleners.

Restitutiepolis. Een restitutiepolis biedt de meeste vrijheid bij het kiezen van de zorgverlener. Tom: “Je mag zelf bepalen naar welke fysiotherapeut je gaat of in welk ziekenhuis je wordt geopereerd. Verzekeraars vergoeden alle behandelingen voor 100% van de marktconforme prijs. Het is de duurste vorm die zorgverzekeraars aanbieden. Toch betekent dit niet dat een restitutiepolis altijd duurder is dan een naturapolis. Zo kan bijvoorbeeld de restitutiepolis van de ene verzekeraar goedkoper zijn dat de naturapolis van de andere.”

Naturapolis. Bij een naturapolis vergoedt de verzekeraar de behandelingen in natura. Dat betekent dat de rekening rechtstreeks wordt betaald aan de zorgverlener. “Bij een naturapolis ben je daarom meestal verplicht om naar een zorgverlener te gaan die een contract heeft met de verzekeringsmaatschappij”, legt Tom uit. “Over het algemeen heb je daarbij een ruime keuze.”

Budgetpolis. “Een budgetpolis is ook een naturapolis, maar één waarmee je slechts bij enkele zorgverleners terecht kunt. De premie is laag, omdat de verzekeraar met die geselecteerde zorgaanbieders extra scherpe contracten heeft afgesloten. Het nadeel is dat je weinig vrije keuze hebt en voor sommige behandelingen verder moet reizen. Je kunt wel gebruik maken van de diensten van andere zorgaanbieders, alleen moet je dan wel een deel van de behandeling zelf betalen. Dit geldt niet voor spoedeisende hulp.” 

Monique: “Maar als je kinderen onder de achttien hebt, moet je goed nadenken of een budgetpolis wel de juiste keuze is.  Want stel dat je kind moet worden opgenomen voor een operatie. Dan kan het gebeuren dat deze moet plaatsvinden in een ziekenhuis ver van je eigen woonplaats.”

Vrijwillig eigen risico

Het verplichte eigen risico wordt elk jaar door de overheid vastgesteld en bedraagt in 2015 € 375. “Wat wij niet wisten, is dat je daarnaast nog kunt kiezen voor een vrijwillig eigen risico”, zegt Monique. “Dat kan interessant zijn als je weinig zorgkosten maakt. Het eigen risico geldt overigens niet voor de belangrijkste zorg, zoals de huisarts, de verloskundige en kraamzorg.”

“Het maximale vrijwillig eigen risico is € 500”, weet Tom. “Voor mij is dat interessant, ik heb eigenlijk nooit iets. Maar voor Monique ligt dat anders. We hebben nu besloten om allebei een andere basisverzekering te nemen: zij een restitutiepolis zonder vrijwillig eigen risico, ik een budgetpolis met het maximale eigen risico. Dat scheelt ons op de basisverzekering zo’n € 500 per jaar.”

Collectiviteit

De derde manier om te besparen op de premie van de zorgverzekering is door aan te sluiten bij een collectieve regeling. “Dat kan bijvoorbeeld via onze financieel adviseur”, zegt Monique. “Daarnaast bieden sommige werkgevers en branche- en beroepsverengingen collectiviteiten aan.”

“Die extra korting is weer mooi meegenomen, omdat je zo weer 7% bespaart op de premie. Dat scheelt ons opnieuw ruim € 100 per jaar.”

Conclusie

De basisverzekering is een verplichte verzekering en is tevens het duurste onderdeel van de zorgverzekering. Door eens goed te kijken naar uw zorgbehoefte en de kosten die u verwacht te maken voor zorg, kunt, u wellicht een aanzienlijk bedrag besparen.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.