Blijf inbrekers een stap voor

Wist u dat tachtig procent van alle inbraken wordt gepleegd door gelegenheidsdieven? Deze opportunisten willen zo snel mogelijk hun slag slaan en kiezen daarom voor minder goed beveiligde woningen, waar ze zonder al teveel moeite kunnen binnenkomen. Door het deze inbrekers niet te makkelijk maken, kunt u een hoop ellende voorkomen.

Inbreker probeert de deur te openen

Een inbraak is al vervelend genoeg. U bent uw kostbare spullen kwijt en in het geval van een laptop of telefoon ook nog al uw data. Om nog maar te zwijgen van de emotionele waarde van het gestolene en de impact van inbraak zelf.

Gelukkig is inbraakschade in uw woonhuis meestal prima gedekt op uw inboedelverzekering. Maar als er wordt ingebroken in uw schuur, garage of ander bijgebouw van uw woning en dit gebeurt door bijvoorbeeld insluiping of flipperen, dan vergoedt niet elke verzekeraar de schade. Ook zijn er verzekeraars die alleen uitkeren wanneer er sprake is van zichtbare braakschade.

Inbraakpreventie

Inbraakpreventie begint met weten hoe dieven te werk gaan. Wij zetten drie veel voorkomende inbraakmethodes op een rij en vertellen u hoe u deze kunt voorkomen.

Natuurlijk moet u altijd zelf uw verantwoordelijkheid nemen om uw kostbaarheden te beschermen. Dat kan lonen. Sommige verzekeraars bieden namelijk een aantrekkelijke korting als u kunt aantonen dat u maatregelen heeft genomen om inbraak te voorkomen.

Methode 1: flipperen

Wie overkomt het niet? U gaat even weg voor een boodschapje. U trekt de deur achter dicht, maar doet ‘m niet op slot. Daarmee maakt u uw huis behoorlijk toegankelijk voor inbrekers. Door een bankpasje of hard stuk plastic tussen de deur en het deurkozijn te duwen, ‘flipperen’ ze eenvoudig de deur open. Binnen enkele seconden kan de inbreker dan zijn slag slaan. Dit is een geruisloze en snelle manier om binnen te komen. 

Door de deur simpelweg op slot te draaien, is flipperen al niet meer mogelijk. Dus: ook al verlaat u maar even uw huis, doe de deuren altijd op slot. Een andere manier om uw huis te beveiligen tegen deze methode, is het plaatsen van een anti-inbraakstrip.

Methode 2: insluipen

U moet er niet aan denken om een inbreker tegen het lijf te lopen in uw eigen huis. Toch is insluipen een populaire manier van inbreken. Zeker in de warmere maanden van het jaar laten we graag deuren en ramen open staan. Hiermee zet u letterlijk de deur open voor een mogelijke inbreker. Insluipen is relatief veilig voor de dief. Mocht hij een bewoner tegenkomen, dan maakt hij zich vaak snel uit de voeten met de mededeling dat hij bij het verkeerde huis is.

Om insluiping te voorkomen is het belangrijk om, ook wanneer u gewoon thuis bent, geen deuren en ramen onbeheerd open te laten. Laat ook nooit uw sleutels in het slot van uw deur zitten, ook niet aan de binnenzijde!

Methode 3: kerntrekken

Deze inbraaktechniek wint de laatste jaren aan populariteit. Bij deze methode draaien inbrekers een stalen schroef in de cilinder van uw slot. Vervolgens wordt de cilinder door middel van bijvoorbeeld een klauwhamer uit het deurbeslag getrokken. Binnen 20 seconden is uw voordeur open.

Er is speciaal veiligheidsbeslag voor uw deursloten met kerntrekbeveiliging verkrijgbaar, dat u zelf eenvoudig kan monteren. Dit beslag zorgt ervoor dat het slot en de cilinder worden afgeschermd. Voor oplegsloten zijn er zogenoemde veiligheidsrozetten.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.