Brand in uw woning wat moet u doen?

Niet brandwonden, maar vergiftiging door rook zorgt voor de meeste slachtoffers bij woningbranden. Elke dag breken er in Nederland tientallen woningbranden uit met jaarlijks zo’n 600 gewonden als gevolg. Een brand komt altijd onverwacht. Is uw gezin goed voorbereid op een brand in uw woning?

Grote brand met brandweer

Veel branden ontstaan door onoplettendheid. Dat kan een gevallen sigaret of de vlam-in-de-pan zijn, maar ook stof in de wasdroger. Binnen enkele minuten kan een klein vlammetje of zelfs een vonk uw huis veranderen in een vuurzee.

Drie minuten

Bij woningbrand heeft u gemiddeld slechts drie minuten de tijd om het huis uit te vluchten. Dertig jaar geleden was dat nog zeventien minuten. Doordat bouwmaterialen en meubels steeds meer brandbare stoffen bevatten, is de vluchttijd tijd drastisch ingekort.

Rookmelders

Omdat een woningbrand binnen enkele minuten kan uitgroeien tot een dodelijke vuurzee, is het belangrijk dat u de brand zo snel mogelijk opmerkt. Rookmelders in huis zorgen ervoor dat levens worden gered. 

Het is een misverstand dat u vanzelf wakker wordt wanneer er brand is. De koolmonoxide die vrijkomt bij brand, maakt u juist suf. Bovendien ruikt u niet als u slaapt. Alleen een werkende rookmelder wekt u dus op tijd!

Oefenen ontruiming

Piep, piep, piep…. de rookmelder gaat af. Wat moet u doen? Vaak zijn er wel rookmelders opgehangen in huis, maar geen afspraken gemaakt over wie wat doet als er brand uitbreekt. 

Maak daarom een vluchtplan, bespreek dit met uw gezinsleden en oefen het eens. Stel een wekker in op drie minuten en ervaar hoe lastig het is om binnen deze korte tijd met het hele gezin veilig de woning te verlaten.

Wat doet u bij brand?

  1. Blijf rustig
  2. Waarschuw andere bewoners
  3. Verlaat direct de woning
  4. Vlucht via de afgesproken veilige route
  5. Sluit ramen en deuren achter u
  6. Verzamel op de afgesproken plaats buiten
  7. Bel 112

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.