Eigen risico en eigen bijdrage: wat is het verschil?

Sommige termen rondom zorgverzekeringen zijn best verwarrend. Want hoe zit dat nu precies het met het eigen risico en de eigen bijdrage?

Zorgkosten

De zorgverzekeringswet maakt onderscheid tussen eigen risico en eigen bijdrage. Consumenten gebruiken de twee begrippen nogal eens door elkaar, maar ze betekenen niet hetzelfde. 

Eigen risico

Als u gebruikmaakt van zorg die wordt vergoed vanuit de basisverzekering, krijgt u te maken met eigen risico.  Dit betekent dat u dit bedrag eerst zelf moet betalen, voordat de zorgverzekeraar de kosten vergoedt. Onder het eigen risico vallen onder andere geneesmiddelen, een ziekenhuisbehandeling en een behandeling bij een psycholoog. Sommige zorg uit de basisverzekering is vrijgesteld van het eigen risico, zoals een bezoek aan de huisarts, kraamzorg en verloskundige zorg. U ontvangt dan geen rekening van uw zorgverzekeraar.

Verplicht eigen risico
De overheid heeft vastgesteld dat de hoogte van het verplichte eigen risico in 2019 net als afgelopen jaar € 385 is.

Vrijwillig eigen risico
Maakt u weinig gebruik van zorg uit de basisverzekering? Dan is het misschien interessant om uw eigen risico vrijwillig te verhogen. Dit kan met een bedrag van € 100, € 200, € 300, € 400 of € 500 per jaar.  

Hoe hoger uw vrijwillig eigen risico, hoe lager de premie is die u moet betalen voor de basisverzekering. Zo kunt u al gauw een paar tientjes per maand besparen. Maar let op: als u toch zorg nodig heeft, kan de rekening een stuk hoger uitpakken door het hogere eigen risico.

Verplicht eigen risico Vrijwillig eigen risico Totaal eigen risico
€ 385 € 0 € 385
€ 385 € 100 € 485
€ 385 € 200 € 585
€ 385 € 300 € 685
€ 385 € 400 € 785
€ 385 € 500 € 885

Eigen bijdrage

Naast het eigen risico worden zorgkosten soms niet helemaal vergoed vanuit de basisverzekering. U betaalt dan een bepaald bedrag, percentage of maximaal bedrag zelf: de wettelijke eigen bijdrage. Deze wettelijke eigen bijdrage wordt niet verrekend met het eigen risico. Hoortoestellen en kunstgebitten, maar ook orthopedische schoenen en bepaalde medicijnen kennen een eigen bijdrage. Sommige verzekeraars hebben vergoedingen voor de eigen bijdrage opgenomen in de aanvullende verzekering.

Voorbeeld hoortoestel
Johan heeft alleen een basisverzekering zonder vrijwillig eigen risico en heeft een hoortoestel nodig. De overheid heeft vastgesteld dat hoortoestellen voor 75% onder de basisverzekering vallen en worden verrekend met het eigen risico. De overige 25% geldt als eigen bijdrage en moet zelf worden betaald. Als het hoortoestel bijvoorbeeld € 1.000 kost, wordt hiervan € 750 vergoed en verrekend met het openstaande eigen risico. De overige € 250 is de eigen bijdrage. Als Johan nog geen zorg vanuit zijn verplicht eigen risico heeft gebruikt, moet hij  € 250 + € 385 = € 635 zelf betalen. 

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Wij helpen u graag verder. Neem gerust contact met ons op via e-mail of telefoon.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.