Eigen woning en echtscheiding

Als u en uw partner gaan scheiden, wordt u niet alleen geconfronteerd met emotionele, maar ook met financiële vraagstukken. Helemaal als u in een koophuis woont. U moet dan een lastige keuze maken. Wil één van beiden in het huis blijven wonen? Of moet het huis worden verkocht?

Eigen woning en echtscheiding

In de eerste situatie is de betaalbaarheid de belangrijkste vraag, zeker als de hypotheek op twee namen staat. Als ex-partner die in het huis wil blijven wonen, moet u de ander uitkopen. In de meeste gevallen betekent dit dat u de lopende hypotheek moet verhogen. Dat kan alleen als u voldoende inkomen heeft.

Daarbij valt de aanvullende hypotheek waarmee u uw ex-partner financieel compenseert onder de nieuwe hypotheekregels. In de praktijk betekent dit dat u deze lening in maximaal 30 jaar tenminste annuïtair moet aflossen. Hierdoor zijn de maandlasten aanzienlijk hoger dan wanneer u een aflossngsvrije hypotheek zou afsluiten.

Huis verkopen

Als geen van de ex-partners in het huis kan of wil blijven wonen, moet het huis worden verkocht. Heeft u overwaarde en koopt u een andere woning? Dan moet u deze overwaarde inbrengen in uw nieuwe hypotheek om optimaal te profiteren van fiscaal voordeel.

Verkoopt u uw huis met verlies, dan heeft u een restschuld. Indien u een NHG-hypotheek heeft, kan deze onder voorwaarden worden kwijtgescholden. De regels van de NHG zijn echter sinds 1 januari van dit jaar een stuk strenger geworden, waardoor uw een restschuld minder snel wordt overgenomen.

Heeft u geen NHG en wel een restschuld na de verkoop van uw huis? Dan moet u het verschil tussen de lening en de opbrengst zelf betalen. Als u hiervoor opnieuw moet lenen, mag u de rente over die lening gedurende maximaal tien jaar aftrekken bij uw aangifte inkomstenbelasting.

Echtscheidingsregeling

Blijkt het lastig om uw huis te verkopen of bent u als vertrekkende ex-partner nog niet uitgekocht? Dan kunt u gebruik maken van de echtscheidingsregeling en mag u de betaalde hypotheekrente nog maximaal twee jaar aftrekken.

Raad en daad

Wat het scenario ook is, in het geval van een scheiding is het altijd verstandig om contact op te nemen met uw financieel adviseur. Hij of zij kan u met raad en daad bijstaan. En dat geeft u de rust en de zekerheid die u zeker in moeilijke tijden hard nodig heeft.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.