Heerlijk het water op

‘Denkend aan Holland zie ik breede rivieren traag door oneindig laagland gaan’. Het is één van de bekendste dichtregels ooit over Nederland geschreven door de dichter Hendrik Marsman. Extra mooi wanneer u zich bedenkt dat hij deze lofzang op de Nederlandse wateren schreef toen hij uitkeek over een zonovergoten Middellandse Zee…

Boot met vrienden erop

Dat ons land prachtige rivieren- en merengebieden heeft, maakt tevens dat wij Nederlanders er graag met een boot op uitgaan. Wat is er nu heerlijker dan een dag varen met uw gezin of met vrienden terwijl de zon hoog aan de hemel staat?

Of u er nu op uittrekt met uw eigen boot of een gehuurde, zorg er altijd voor dat u goed op de hoogte bent van alle regels die op het water gelden. Als u uw vaarbewijs haalt, weet u zeker dat u de uiteenlopende regels voor de Nederlandse binnenwateren kent.

Vaarbewijs

Het vaarbewijs is verplicht wanneer de boot langer is dan 15 meter of als de boot 20 km per uur of sneller kan varen. Dat laatste betekent dat u voor een rubberbootje met een beetje buitenboordmotor meestal een vaarbewijs nodig hebt!

Varen zonder vaarbewijs terwijl dit wel verplicht is, kan ingrijpende gevolgen hebben. Zo keert de verzekering niet uit wanneer u schade vaart en moet u alle kosten betalen. Ook de waterpolitie controleert regelmatig en is steeds strenger. Schippers die vaarbewijsplichtig zijn maar het bewijs niet kunnen tonen, riskeren een boete van € 550.

Zeker wanneer u met een grotere groep een dagje gaat varen, is er aan animo om het roer even over te nemen geen gebrek. Wettelijk gezien mag iemand zonder vaarbewijs aan het roer van een vaarbewijsplichtige boot staan, mits de schipper mét vaarbewijs in de buurt is om eventueel in te grijpen. Het begrip ‘in de buurt’ is echter voor discussie vatbaar en zeker in snelvaargebied wordt hier streng op gecontroleerd.

Bootverzekering

Een ongelukje zit in een klein hoekje, ook op het water. Of misschien zelfs wel juist op het water! U bent per slot van rekening buiten uw vertrouwde habitat en een boot reageert nu eenmaal anders dan een auto of een fiets.

Met een bootverzekering bent u natuurlijk verzekerd als u zelf aan het roer staat. De verzekering dekt ook de eventuele schade die wordt gevaren door iemand anders die toestemming heeft om gebruik te maken van uw boot. Maar let op. Als u uw boot niet voldoende onderhoudt en deze in slechte staat is, loopt u het risico dat de schade-vergoeding wordt geweigerd.

WA, casco of all risk

Net als bij een autoverzekering kunt u kiezen voor een WA-dekking, een beperkt cascodekking of een all riskdekking. In dat laatste geval wordt ook de schade vergoed die door uw schuld aan uw eigen boot ontstaat. En net zoals een autoverzekering kent ook een bootverzekering een no claimkorting op de premie.

Heeft uw boot een gaskeuken aan boord? Let er dan op dat deze moet voldoen aan een certificering, het zogeheten HISWA Certificaat Gastechniek. Meer info vindt u op www.hiswa.nl.

Apparatuur en kostbaarheden

Het zal u maar gebeuren: tijdens het varen valt uw telefoon of camera in het water. Lang niet elke bootverzekering dekt de schade die hierdoor ontstaat. Bent u van plan om dergelijke kostbare spullen mee te nemen wanneer u gaat varen, controleer de polisvoorwaarden dan goed.

Sluit uw bootverzekering apparatuur en kostbaarheden uit? Onderzoek dan of ze wellicht verzekerd zijn onder een van uw een andere schadeverzekeringen. Denk bijvoorbeeld aan een buitenhuisdekking, een kostbaarhedenverzekering of een aparte verzekering voor mobiele apparatuur.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.