Hoeveel vergoedt uw inboedelverzekering bij schade?

Vrijwel alle Nederlandse huishoudens hebben een inboedelverzekering. Maar bijna niemand weet precies wanneer de verzekeraar bij schade de nieuwwaarde of de dagwaarde uitkeert.

Moderne woonkamer met flatsceen tv

Dat is geen wonder, want verzekeraars zijn daar niet erg duidelijk over. De meeste inboedelverzekeringen hanteren een nieuwaarderegeling. Ze keren de nieuwwaarde uit zolang de verzekerde spullen een dagwaarde hebben van tenminste 40% van de nieuwwaarde. Is de dagwaarde lager, dan keert de polis deze waarde uit.

Hoelang nieuwwaarde?

Hoelang na aankoop u de nieuwwaarde vergoed krijgt, hangt samen met de periode die de verzekeraar hanteert voor het afschrijven van uw inboedel. Immers, als de verzekering binnen drie jaar afschrijft, wordt de grens van 40% eerder bereikt dan wanneer er sprake is van een afschrijving in vijf jaar.

Afschrijvingstabellen

Om de dagwaarde vast te stellen, gebruiken verzekeraars zogenaamde afschrijvingstabellen. Er zijn geen regels waaraan zij zich hoeven te houden bij het bepalen van de dagwaarde van uw spullen.

Op welke manier verzekeraars afschrijven, is voor consumenten vaak lastig te achterhalen. Enerzijds omdat een aantal maatschappijen de afschrijvingstabellen niet openbaar maakt, anderzijds omdat de tabellen slechts als leidraad worden gebruikt. Daardoor komt de schadevergoeding niet per se overeen met het percentage in de tabel.

Grote verschillen

Omdat verzekeraars alle vrijheid hebben, kunnen er grote verschillen zijn tussen inboedelverzekeringen. Een voorbeeld. Stel u heeft een televisie gekocht die € 750 kost. Bij een verzekeraar die het apparaat in drie jaar afschrijft, krijgt u al na 22 maanden niet meer dan de dagwaarde vergoed. Hanteert uw verzekering een periode van vijf jaar, dan geldt dit pas na 36 maanden.

Om het nog ingewikkelder te maken: sommige verzekeraars hanteren uitsluitende en beperkende voorwaarden. Dit levert meestal een lagere premie op. Dat is fijn als u geen schade heeft. Het wordt pijnlijk als u wel schade hebt en hier mee te maken krijgt. 

Meer informatie

Twijfelt u of uw inboedelverzekering nog wel voldoet of heeft u een andere vraag over uw verzekeringen? Bel of mail ons dan gerust. Wij helpen u graag verder.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.