Huis huren of kopen?

Een huis kopen of huren? Jarenlang was het advies: bij voorkeur kopen. Stenen werden immers steeds meer waard dus waarom zou je geld wegbrengen naar een huurhuis? Door de crisis op de woningmarkt gaat die visie niet meer helemaal op. Maar betekent dit dat huren interessanter is dan kopen?

Man en vrouw staan in etalage te kijken bij de makelaar

Of huren interessanter is dan kopen, hangt niet alleen af van financiële aspecten, maar ook van uw persoonlijke voorkeuren. Wilt u de vrijheid hebben om te gaan en te staan waar u wilt? Dan is huren vaak een betere keuze dan kopen. U zegt uw huur op, levert maximaal drie maanden later uw sleutel in en klaar.

Ook als u liever geen onderhoudskosten wil, is huren de beste optie. Gaat de cv stuk of zijn er pannen van het dak gewaaid, dan belt u de verhuurder. Is het houtwerk buiten aan een schilderbeurt toe? Idem. Bijkomend voordeel van huren is dat u geen opstalverzekering hoeft af te sluiten en ook geen onroerende zaakbelasting (OZB) hoeft te betalen.

Toch een koophuis?

De keerzijde is dat de huur elk jaar omhoog gaat en dat u daarvoor niets extra’s krijgt. Bij een koophuis blijven de woonlasten gedurende de rentevastperiode van de hypotheek vrijwel gelijk. Ervan uitgaande dat u als huiseigenaar geen (grote) inkomensveranderingen heeft en bij dezelfde woonhuisverzekeraar blijft, is de hoogte van de OZB de enige variabele. Zeker als u een ‘potje’ heeft, waaruit u het onderhoud van uw woning betaalt.

Een ander voordeel van een koophuis is dat het in vrijwel alle gevallen naar u toe komt. Volgens de nieuwe hypotheekregels moet u de lening immers in hooguit dertig jaar aflossen als u de hypotheekrente wilt aftrekken. Na die periode dalen uw woonlasten dus aanzienlijk. En nu de bubbel uit de huizenmarkt is verdwenen, is de kans reëel dat uw huis op termijn meer waard wordt.

Onafhankelijke hypotheekadviseur

Als onafhankelijke hypotheekadviseur denken wij graag met u mee in alle stappen van uw keuzeproces. Uiteraard vergelijken wij verschillende hypotheken voor u om samen tot de beste keuze te komen. Een adviseur van de bank doet dit niet, die biedt u alleen de hypotheken van zijn werkgever aan.

Maar ons advies gaat veel verder dan dat. Wij helpen u ook in kaart te brengen welke verzekeringen u echt nodig hebt voor uw huis en welke wenselijk zijn. En ook waar het praktische zaken rondom het koopproces betreft, staan we u terzijde.

Wensenlijst

Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van een wensenlijst. Waaraan moet het huis van uw dromen voldoen? Moet het een grote woonkamer hebben? Tenminste drie slaapkamers? Of zoekt u misschien een huis dat helemaal ‘af’ is en dat u zonder te hoeven klussen direct kunt betrekken?

Houd altijd vast aan uw wensenlijst en laat u niet verleiden om toch met minder genoegen te nemen. De kans dat u spijt krijgt, is dan namelijk groot. En als u dat huis met die grote woonkamer vindt en niet direct voldoende budget hebt om ook de badkamer helemaal naar wens in te richten, spaar dan voor dat laatste. Het is immers de bedoeling dat u jarenlang in uw nieuwe huis blijft wonen.

Goedkoop vaak duurkoop

Beknibbel ook niet te veel op (bouw)materialen en de diensten van aannemers en klusjesmannen. Goedkoop is vaak duurkoop. U schiet er weinig mee op als die goedkope douche over een jaar lekt of kapot is. Of als u ruzie krijgt met uw aannemer, omdat die de kosten van de verbouwing rooskleuriger heeft voorgeschoteld dan ze uiteindelijk blijken te zijn.

Meer weten

Twijfelt u of u moet huren of kopen? Wilt u kopen maar weet u niet precies hoe u dat het beste kunt aanpakken? Loop dan eens bij ons binnen of bel ons voor een afspraak. We helpen u graag verder op weg naar uw droomhuis!

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.