Kan ik profiteren van de lage hypotheekrente en besparen op mijn hypotheek?

Veel huiseigenaren die hun hypotheekrente voor langere tijd hebben vastgezet, betalen een hypotheekrente die flink hoger is dan de rente die nu gangbaar is. Een deel van hen kan flink besparen op de maandlasten. Daarvoor zijn er drie mogelijkheden: de hypotheek oversluiten, de rentevastperiode openbreken en rentemiddeling.

Gezin gezellig op de bank

Onderzoek wijst uit dat het voor zo’n 20% van alle huiseigenaren financieel interessant is om hun hypotheek over te sluiten. Dat ze dat nog niet hebben gedaan, is omdat ze denken dat oversluiten ingewikkeld is en bang zijn voor een hoge boeterente. Hoewel die boeterente inderdaad kan oplopen tot enkele tienduizenden euro’s, kan oversluiten toch financieel interessant zijn.

Allereerst is de boeterente namelijk aftrekbaar bij uw aangifte Inkomstenbelasting. De fiscus betaalt dus een deel van de kosten. En als uw (netto) maandlasten honderden euro’s lager zijn, verdient u wat u heeft geïnvesteerd in enkele jaren terug. Zeker als u de rente voor langere tijd vastzet, kan oversluiten dus aantrekkelijk zijn.

Heeft u ook een of meerdere overlijdensrisicoverzekeringen (ORV’s) die zijn verpand aan de hypotheek? In de afgelopen jaren zijn de premies van ORV’s flink gedaald. De kans is dus groot dat u ook op de verzekeringspremie kunt besparen.

Wat voor boeterente geldt bij het oversluiten van uw hypotheek, geldt ook voor het openbreken van uw rentevastperiode. Het verschil met het vorige scenario is dat u wel dezelfde hypotheek houdt. Ook in dit geval moet u boeterente betalen die u mag aftrekken bij uw aangifte.

Een derde optie is rentemiddeling. Hierbij berekent de hypotheekverstrekker het gemiddelde van de rente die u betaalt en de huidige hypotheekrente van de nieuwe rentevasteperiode die u kiest. U betaalt dus geen boeterente. Zeker als u over weinig vrij vermogen zoals spaargeld beschikt, is rentemiddeling vaak een prima oplossing. Helaas biedt lang niet elke hypotheekverstrekker deze mogelijkheid aan.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.