Kan ik wel verhuizen als ik een restschuld heb?

Als u in een huis woont dat u kort in de jaren voor de crisis heeft gekocht, dan is de kans groot dat uw huis nu minder waard is dan de prijs die u ervoor heeft betaald. Dat is vervelend, omdat uw vermogen daardoor is verminderd.

Gezin zit aan tafel te eten

Anderzijds, zo lang u uw hypotheeklasten kunt dragen, is er feitelijk niets veranderd voor uw woonlasten. En nu de huizenprijs weer gestaag omhoog gaat, lijkt het een kwestie van tijd voordat uw huis weer waard is wat u ervoor heeft betaald.

Als u wilt verhuizen, hoeft een restschuld geen probleem te zijn. Zeker niet als u naar een duurdere woning uitkijkt. Die is immers ook in prijs gedaald, waardoor het verschil tussen uw huidige en uw nieuwe hypotheek vergelijkbaar is met de situatie van voor de crisis.

Waar u wel rekening mee moet houden, is dat de regels voor de maximale hoogte van de hypotheek veel strenger zijn geworden. Die regels hangen samen met de waarde van het te kopen huis, de hoogte van uw inkomen en de hypotheekrente die u gaat betalen. De overheid heeft hiervoor in de afgelopen jaren strengere regels opgesteld.

Als u naar een goedkoper huis toe wilt, liggen de zaken iets anders. Uw nieuwe hypotheek is dan immers lager dan uw lopende hypotheek. Is uw inkomen hoog genoeg, dan mag u in dat geval uw restschuld meefinancieren. Verkoopt u uw huidige huis voor 1 januari 2018 met verlies, dan mag u de rente die u betaalt over de lening voor uw restschuld gedurende vijftien jaar aftrekken bij uw aangifte Inkomstenbelasting.

Een restschuld financiert u met een zogenaamde restschuldfinanciering, die vaak wordt afgesloten met de nieuwe hypotheek. In de meeste gevallen moet u uw restschuld ook binnen vijftien jaar aflossen.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.