Meer dan alleen pensioen regelen

Als we over onze financiële toekomst nadenken, dan gaat het al snel over de tijd na onze pensionering. Maar ‘de toekomst’ kan ook ook over vijf of tien jaar betekenen. Wat wilt u nog doen tijdens uw leven? Stel dat u de Himalaya wilt beklimmen. Dan is het misschien verstandig om dit plan te realiseren voordat u 65-plus bent!

Spaarvarken met daarnaast wat munten

Het is goed om elk jaar eens een paar uurtjes de tijd te nemen om samen met uw partner of gezin lekker te fantaseren over de dingen op uw verlanglijstje. Wat staat er bij u bovenaan? Een lange reis maken? Leren vliegen? Een klassieke sportauto kopen? Of wilt u alles op alles zetten om eerder met pensioen te gaan?

Lang niet al uw dromen hoeven dromen te blijven. Met een goede planning en wat discipline kunt u over een wat langere periode vaak meer voor uw droom apart zetten dan u denkt. Zorg er wel voor dat u de dagelijkse financiën en de reserveringen om uw droom te verwezenlijken niet door elkaar laat lopen.

Wereldreis en sabbatical

Een lange reis maken is bijvoorbeeld makkelijker haalbaar dan de meeste mensen denken. Zeker als u naar landen gaat waar levensonderhoud veel goedkoper is dan in Nederland. Van een budget dat hier in een week op zou gaan, kunt u daar soms wel een maand of langer leven.

Natuurlijk moet u wel onbetaald verlof opnemen als u langere tijd op reis gaat. Overleg met uw werkgever in hoeverre u uw vakantiedagen, ADV-dagen en overwerkuren kunt gebruiken. Doe dit ruim van tevoren, zodat alle partijen weten wat er speelt en er rekening mee kunnen houden.

Heeft u geen thuiswonende kinderen? Dan kun u overwegen om uw koophuis gedurende uw reis te verhuren. Er zijn genoeg organisaties die op zoek zijn naar tijdelijke woonruimte, bijvoorbeeld voor medewerkers van internationale bedrijven. Dit heeft wel fiscale gevolgen omdat u 70% van de verdienste moet opgeven als inkomsten.

Studie van de kinderen

Een ander belangrijk spaardoel kan de studie van uw kinderen zijn, zeker nu de regering heeft besloten over te gaan op het sociaal leenstelsel. Door al vroeg te beginnen met sparen, kunt u voorkomen dat uw kinderen na hun afstuderen met een hoge schuld worden geconfronteerd.

Sparen kan op meerdere manieren. Zo zijn er diverse jeugdspaarrekeningen die bij langdurig en trouw sparen een interessante bonusrente uitkeren. Daarnaast bieden verzekeraars spaarverzekeringen aan die speciaal zijn toegespitst op toekomstige studies. Of u zet gewoon zelf geld apart op een spaarrekening.

Eerder met pensioen?

Veel mensen dromen ervan om eerder te stoppen met werken. Geldt dat ook voor u? Controleer dan eens of uw pensioenfonds de mogelijkheid biedt voor vroegpensioen. Dit heeft wel tot gevolg dat u een lager pensioen krijgt.

Uiteraard kunt u ook zelf dingen regelen. Door uw jaarruimte te berekenen kunt u vaststellen hoeveel u fiscaal vriendelijk kunt sparen voor later. Uw adviseur kan u helpen met de berekening en u uitleggen welke mogelijkheden u heeft.

Doelen stellen en mogelijkheden onderzoeken

Waar een wil is, is vaak een weg. Maar om een doel te bereiken, moet u het eerst concreet maken. Realiseer u ook dat u er andere dingen voor zult moeten laten.

Bent u vast van plan uw doel te bereiken, maar weet u niet precies wat de beste weg ernaartoe is? Maak dan eens een afspraak met ons. Wij zetten de mogelijkheden graag voor u op een rij.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.