Moet ik altijd kiezen voor een annuïtaire of lineaire hypotheek?

In principe bent u vrij om uw hypotheekvorm zelf te kiezen. Dat mag bijvoorbeeld ook een aflossingsvrije hypotheek zijn. Maar als u voor een nieuwe hypotheek of een verhoging op uw huidige hypotheek de rente wilt kunnen aftrekken, moet u kiezen voor een annuïtaire of lineaire hypotheek.

Stel zit op de bank

Als u voor 2013 een andere hypotheek heeft afgesloten dan een annuïtaire of lineaire, dan heeft u bestaande rechten opgebouwd die u mag meenemen naar uw nieuwe hypotheek. Die rechten gelden voor maximaal het bedrag van uw huidige hypotheeklening. Wilt u meer lenen, dan moet u voor dat deel wel een lineaire - of annuïteitenhypotheek afsluiten en dat deel van de lening dus in maximaal dertig jaar aflossen om in aanmerking te komen voor renteaftrek over dit extra bedrag.

Overigens hoeft u de nieuwe hypotheek niet per se bij uw huidige hypotheekverstrekker af te sluiten om uw opgebouwde rechten te behouden. Ook in dit geval gelden de oude regels en bent u dus niet verplicht om af te lossen. U kunt dus gewoon shoppen.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.