Op huizenjacht!

Traditioneel is het tweede kwartaal hét moment om op huizenjacht te gaan. Niet voor niets organiseren  makelaars- organisaties en afzonderlijke makelaarskantoren in het voorjaar vaak open huizendagen. Na enkele mindere jaren zijn die inmiddels weer erg populair. Zo trok de NVM Open Huizen Dag in maart 2015 ruim 150.000 bezoekers!

Appartement die te koop staat

De crisis op de woningmarkt is voorbij en de vraag naar koophuizen neemt weer flink toe. Dat zie je ook in de prijzen. Die stijgen en blijven dat naar verwachting doen. Dus: als u van plan bent om een huis te gaan kopen, wacht dan niet te lang!

Een eigen huis is een goede investering in uw financiële toekomst. Zeker nu de huizenprijzen op een normaal niveau liggen, is investeren in stenen weer een solide belegging. Volgens recent onderzoek worden huizen in de komende tien jaar gemiddeld zo’n 2% per jaar duurder, waarmee ze de inflatie dus voorblijven.

Profiteren van kopersmarkt én lage rente

Als u het huis van uw dromen heeft gevonden, moet u het met de verkoper eens worden over de prijs. Nu de bubbel in de woningmarkt is verdwenen, is de kans kleiner dat u te veel betaalt voor uw nieuwe huis. Ook kunt u nog steeds profiteren van de kopersmarkt die in de afgelopen jaren is ontstaan. Vaak levert dat extra onderhandelingsruimte op. 

Daarnaast is de hypotheekrente historisch laag, waardoor uw maandlasten aanzienlijk lager zijn dan enkele jaren geleden. Als u uw hypotheek voor langere tijd vastzet, weet u precies wat uw woonlasten voor de komende tien, vijftien of twintig jaar zijn. Zo heeft u ook de zekerheid dat u niet wordt geconfronteerd met stijgende kosten voor uw huis.

Nu nog profiteren van soepeler regels

Er is nog een reden om niet te lang te wachten met het doorhakken van de knoop. De overheid maakt de regels voor hypotheken steeds strenger. Dit jaar mag u nog maximaal 103% van de koopprijs van een huis inclusief de overdrachtsbelasting lenen, in 2016 nog maar 102%. In 2018 is het percentage gedaald tot 100%. Dat betekent dat u vanaf dan alle bijkomende kosten, zoals die van de notaris en de makelaar, niet mag financieren met uw hypotheek.

Ook gaat de grens van een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) omlaag. Nu mag u nog maximaal € 265.000 lenen om voor de garantieregeling in aanmerking te komen. Vanaf 1 juli 2015 is dit € 245.000 en in de zomer van 2016 daalt de grens zelfs naar €225.000.

Hypotheek ook afhankelijk van inkomen en rente

Naast de koopprijs van het huis is natuurlijk ook de hoogte van uw inkomen van belang voor de maximale hypotheek die u kunt krijgen. Elk jaar maakt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) een tabel, waarin u kunt aflezen hoeveel u maximaal kunt lenen. Naast de hoogte van uw inkomen speelt daarbij ook de hoogte van de hypotheekrente een rol. U kunt de tabel hier downloaden.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.