Uw huis als bron van energie

Naast alle maatregelen die u kunt nemen om uw woning energiezuinig te maken, zijn er volop ontwikkelingen op het gebied van energiegenerators in en om het huis. Na de zonnepanelen, die op steeds meer Nederlandse daken zijn te vinden, komt er een energieopwekker bij: een kleine windturbine met de liefkozende bijnaam ‘wokkel’. 

Wokel windmolen

De Liam f1 van het Nederlandse bedrijf Archimedes wordt vanwege zijn vorm vergeleken met een wokkel. Het windmolentje meet ongeveer 1,5 x 1,6 x 1,7 meter, is redelijk stil en wekt aanzienlijk meer energie op dan andere windturbines met vergelijkbare afmetingen. Het duurt wel even voordat u ‘m heeft terugverdiend. Het apparaat kost inclusief montage om en nabij de € 4.000 en heeft een gemiddelde opbrengst van 1.000 kWh per jaar. Uitgaande van de huidige prijs van elektriciteit duurt het ongeveer 15 jaar voordat u die investering eruit heeft.

De prijzen voor dergelijke energieopwekkers zullen de komende jaren dalen, waardoor u de aanschaf ervan sneller terugverdient. Denk u eens in wat het voor uw vaste lasten betekent als alle stroom voor uw huishouden wordt opgewekt door uw eigen zonnepanelen of persoonlijke windturbine. Dit geldt natuurlijk ook voor de stroom die nodig heeft uw -toekomstige- elektrische auto.    

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.