Veilig eten in het buitenland

Ziek worden op vakantie is iets waar niemand op zit te wachten. Toch loopt een op de vijf vakantiegangers reizigersdiarree op als gevolg van besmet eten of drinken. Behoorlijk vervelend en bovendien bent u snel een paar aantal vakantiedagen kwijt. Onder het mom ‘beter voorkomen dan genezen’ zetten wij een aantal tips voor u op een rij.

Midden oosten koken op straat

Schoon water

In Nederland draaien we de kraan open en weten dan zeker dat we veilig water kunnen drinken. We zijn er zo aan gewend, dat we weleens vergeten dat dit niet voor alle landen geldt. In veel landen loopt u het risico erg ziek te worden wanneer u water uit de kraan drinkt. Het is dan ook beter om water in een afgesloten fles of jerrycan te kopen. Gebruik dit water ook om uw tanden te poetsen, groente en fruit te wassen én om de afwas te doen. Heeft u enkel kraanwater voor handen? Door het water te koken, doodt u de bacteriën. Let daarnaast ook op met ijsblokjes. Deze worden vaak van kraanwater gemaakt. Bestel dus een cola zonder ijs. 

Volg uw gevoel

Wat betreft eten in het buitenland is het allereerst belangrijk om uw gevoel te volgen. Ziet het restaurant of de kraam er hygiënisch uit? Verder geldt vaak: hoe meer lokale klanten er zijn, hoe groter de kans is dat het eten vers is. De locals weten immers wel waar ze wel en niet moeten eten! Zeker in warme landen kunnen buffetten een risico met zich meebrengen. Producten liggen dan vaak langere tijd ongekoeld. Andersom geldt dit natuurlijk ook voor warme gerechten. Deze moeten écht goed verhit zijn. Een tip: kies eerder voor een klein stukje vlees, dan een grote lap vlees. Kleinere stukken zijn vaak beter doorbakken, waardoor de kans groter is dat alle gevaarlijke bacteriën gedood zijn.

Eten op de camping

Tijdens het kamperen of onderweg heeft u niet altijd een koelkast ter beschikking. Het is daarom raadzaam om producten mee te nemen die minder bederfelijk zijn. Rookvlees is bijvoorbeeld veiliger dan filet americain. Ook jam, honing, smeerkaas en stroop zijn veilige keuzes voor broodbeleg. Wilt u toch tussendoor een stukje fruit willen eten? Was dit dan grondig en schil het bij voorkeur.

Omdat koken tijdens de vakantie er vaak iets primitiever aan toe gaat dan thuis, is het verstandig om extra voorzichtig te zijn. Zorg dat al het keukengerei schoon is. Heeft u rauw vlees of rauwe vis aangeraakt? Was dan eerst uw handen voordat u verder gaat met koken. Ook al het keukengerei dat hiermee in aanraking is geweest, moet eerst afgewassen worden.

Mocht u gaan koken op gas, let er dan goed op dat de gasfles niet warmer wordt dan 70 graden Celcius. Bij te hoge temperatuur kan de fles gaan lekken. Kookt u op benzine, pas dan op met het inademen van de dampen. Deze zijn erg ongezond.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.