Veilig onder de pannen

Veilig wonen is één van de voorwaarden om onbezorgd te kunnen genieten van uw huis. Daarom zorgt u ervoor dat u en uw gezin zo weinig mogelijk risico lopen. Om u daarbij te helpen, heeft de redactie van Leven & Geld enkele tips op een rij gezet. Maar veiligheid in huis gaat verder dan het voorkomen van ongelukjes en het plaatsen van rookmelders en goed hang- en sluitwerk. Het doen en laten van u en uw huisgenoten is minstens zo belangrijk. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Vrouw met haar handen boven een huisje

Om met dat laatste te beginnen: wist u dat u de kans op kortsluiting en -dus- op brandgevaar aanzienlijk kun beperken door ervoor te zorgen dat er op een groep van 16 ampère in uw meterkast nooit meer dan 3500 watt is aangesloten? En dat u geen lange verlengsnoeren moet gebruiken maar apparaten beter kunt aansluiten op een wandcontact dat dichterbij zit? Het zijn vaak kleine, eenvoudige dingen waarmee u uw huis veiliger kunt maken. Zo laten veel mensen hun sleutels aan de binnenzijde in het deurslot zitten. Voor inbrekers is het dan een koud kunstje om een raam in te slaan en de deur te openen of zich met de ‘gaatjes boren’-methode toegang tot uw huis te verschaffen. Verstop ook nooit een sleutel buitenshuis. Hoe goed de geheime verbergplek ook is, de kans is groot dat iemand met kwade bedoelingen de sleutel toch vindt. Bevestig ook geen adreslabel aan uw sleutelbos. Mocht u ‘m verliezen, dan stuurt u inbrekers een regelrechte uitnodiging!

Alarmsysteem en premiekorting

Met een alarmsysteem kunt u uw gevoel van veiligheid nog verder vergroten. Geïntegreerde alarmsystemen zijn de beste keuze, omdat ze verschillende detectietechnieken tegen verschillende risico’s bieden. Zo hebben ze raam- en deurcontacten plus bewegingsmelders, zodat inbraak op verschillende manieren door het systeem kan worden opgemerkt. Daarnaast bieden de geïntegreerde rookmelders extra veiligheid bij brand. Een sirene maakt een geïntegreerd alarmsysteem af.

Vaak bieden verzekeraars premiekorting aan als u een gecertificeerd alarmsysteem hebt geïnstalleerd. Toch raden wij u aan om voorzichtig te zijn met dergelijke aanbiedingen. Als er namelijk wordt ingebroken terwijl u vergeten bent het systeem in te schakelen, dan bestaat de kans dat de verzekeraar geen cent vergoedt!

Digitale data ook veilig?

Goed, uw huis is veilig. Maar hoe zit het met alle digitale data die u in de loop der jaren hebt verzameld? De foto’s van al die dierbare momenten, bijvoorbeeld. Maar ook belangrijke documenten zoals contracten, e-mailcorrespondentie en belastingaangiftes. Zelfs de duurste computer kan crashen of door een virus worden geïnfecteerd. Maak daarom regelmatig back ups van uw belangrijke bestanden. Het is eenvoudig en hoeft niet veel tijd te kosten. Het beste is om minimaal twee kopieën te maken en een daarvan op een andere locatie te bewaren. Zo kunt u ook terugvallen op uw back up na brand of als uw externe harde schrijven gestolen worden.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.