Zorg voor elkaar meer dan lief en leed delen

U wilt natuurlijk het beste voor uw partner en uw gezin. Daarom zorgt u goed voor elkaar. Maar zorg voor elkaar gaat verder dan voldoende inkomen hebben, een stabiele huishouding voeren en lief en leed met elkaar delen. Want hoe zit het als u wel samenwoont, maar niet bent getrouwd?

Stelletje lachen naar elkaar

Die vraag stelden Bas en Erica zichzelf toen zij onlangs samen hun eerste huis kochten. “Wij hebben geen samenlevingscontract en hoewel we wel van plan zijn om te trouwen, willen we daar nog een paar jaar mee wachten”, vertelt Bas. “Erica droomt namelijk van een bruiloft met alles erop en eraan. Maar daar moeten we eerst nog een tijdje voor sparen.”

Bindende afspraken

“Omdat we inmiddels een huis hebben, wilden we graag weten hoe dat juridisch zit”, vult Erica aan. “Onze adviseur vertelde ons dat partners die ongetrouwd samenwonen zonder samenlevingsovereenkomst of geregistreerd partnerschap voor de wet geen bindende afspraken met elkaar hebben gemaakt. Dat betekent dat elke partner zijn eigen bezittingen en schulden heeft. Het feit dat wij een gezamenlijke bankrekening hebben, heeft hierop geen enkele invloed.” 

Bas: “Toch kunnen samenwonende partners zonder overeenkomst of contract samen goederen bezitten, zoals het huis dat ze hebben gekocht. Om dit te kunnen aantonen, moet bij de aankoop wel schriftelijk zijn vastgelegd wie wat heeft betaald. Gelukkig hebben wij dat bij de koop van ons huis goed geregeld, zowel het huis als de hypotheek staan op ons beider naam.”

Gevolgen bij overlijden

Samenwonen zonder contract of geregistreerd partner-schap kan grote gevolgen hebben bij het overlijden van één van beide partners, zeker als er geen testament is. “Als je korter dan vijf jaar samenwoont, gaat de erfenis namelijk naar de naaste verwanten van de overledene, in ons geval onze ouders”, zegt Erica. 

“Juridisch gezien heeft Bas dus geen enkel recht op mijn nalatenschap en vice versa. Mede daarom zijn wij toch maar naar de notaris gegaan en hebben we een overeenkomst en een testament laten opstellen. De kosten daarvan vielen reuze mee omdat we geen ingewikkeld contract nodig hadden.”

Fiscaal partner

“Een ander voordeel van het vastleggen van onze relatie is dat we nu ook elkaars fiscaal partner zijn”, besluit Bas. “Zeker nu we een eigen huis hebben, kan dat fiscale voordelen opleveren, omdat we elkaars fiscale ruimtes mogen benutten en kunnen schuiven met aftrekposten. Onze investering bij de notaris halen we er waarschijnlijk snel weer uit!”

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.