Zorgeloos op wintersport

Heeft u uw ski’s al in de wax gezet en de snowboots van zolder gehaald? Wintersport is nog altijd populair bij Nederlanders. Naar verwachting gaan deze winter ruim een miljoen landgenoten richting de sneeuw. Bent u er daar één van? Zorg er dan voor dat u en uw reisgenoten goed voorbereid en veilig op vakantie gaan.

Gezin met brillen en skies zwaaien naar de camera

Het begint natuurlijk allemaal met de reis zelf. Gaat u zoals de meesten met de auto? Helaas stranden er elk jaar nog honderden Nederlanders op weg naar hun wintersportbestemming door pech. Zorg er daarom voor dat uw auto goed is voorbereid op de soms barre omstandigheden die u kunt aantreffen. 

Winterbeurt

Het beste kunt u even langs uw garage rijden om te laten controleren of uw accu nog goed is, of de verwarming optimaal werkt en of uw ruitenwisser- en koelsystemen beschermd zijn tegen de extreme koude. Zo’n winterbeurt kost meestal maar een paar tientjes en kan veel ongemak voorkomen.

Heeft u een sterretje in uw ruit? Laat dit dan repareren voordat u op reis gaat. In de winter is de kans op doorscheuren erg groot, omdat de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten veel groter zijn. En er is immers niemand die een vakantiedag wil inruilen voor een dag in een garage.

Winterbanden en sneeuwkettingen

In steeds meer landen is het tijdens de koude maanden verplicht om met winterbanden te rijden. Maar ook in landen waar die verplichting niet geldt, is het raadzaam om vanaf oktober de zomerbanden te verwisselen voor de iets zachtere winterbanden met extra profiel. Zo rijdt u ook op natte wegen een stuk veiliger. 

Als u naar sneeuwzekere landen gaat, moet u ook sneeuwkettingen meenemen. Hoewel u ze maar zelden nodig heeft, bent u dat bij wet verplicht. Heeft u nog nooit sneeuwkettingen om uw wielen geplaatst? Oefen dit dan voordat u op reis gaat. Het is wel zo handig als u weet wat u moet doen als u bij min tien in een sneeuwstorm staat!

Overlevingspakket

Hoe goed u ook bent voorbereid, pech is nooit uit te sluiten. Zorg er daarom voor dat u voldoende eten en drinken meeneemt. Als u strandt, zult u in elk geval geen honger of dorst lijden. Neem daarnaast een paar plaids of dekens mee, zodat u zich in het ergste geval ook tegen de kou kunt beschermen.

Ook een zaklantaarn hoort thuis in uw ‘overlevingspakket’. Net zoals een mobiele telefoon met een volle accu! En vergeet u niet om voordat u vertrekt de noodnummers van de landen waar u naartoe gaat in het geheugen van uw mobieltje te zetten?

Veel verschillen in reisverzekeringen

Controleer ook of uw reisverzekering en zorgverzekering aansluiten op uw wintersportplannen. Wat vergoeden uw reis- en zorgverzekeraar precies? Heeft uw reisverzekering een aanvullende dekking? En vergoedt de reisverzekering  ook de terugreis als u niet op eigen gelegenheid naar huis kunt?

Het controleren van uw verzekeringen is extra belangrijk als u van plan bent om zich buiten de piste te wagen. Reisverzekeringen verschillen sterk in wat ze wel en niet vergoeden als u onverhoopt een ongeluk krijgt. Gebeurt dit in een onherbergzaam gebied, dan kunnen de kosten oplopen tot vele duizenden euro’s!

Wintersportdekking?

U kunt dit financiële risico voor een belangrijk deel voorkomen door een zogenaamde wintersportdekking af te sluiten bij uw reisverzekering. Maar pas op: ook dan verwacht uw verzekeraar dat u uw verantwoordelijkheid neemt en dat u niet alleen op pad gaat op onbekend terrein of zich buiten de piste waagt als er lawinegevaar is. 

Twijfelt u over de dekking van uw reisverzekering of heeft u andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Checklist  wintersport

Loop deze checklist nog even door, dan weet u zeker dat u goed voorbereid op weg gaat!

  • Vergeet uw rijbewijs, groene kaart en paspoort niet.
  • Stop uw ANWB-pas en de telefoonnummers van de meldkamers in uw portemonnee. 
  • Vergeet uw verzekeringsbescheiden niet (pasjes zorgverzekering, gegevens reisverzekering en telefoonnummers van alarmcentrales).
  • Koop van tevoren uw tolvignetten bij de ANWB.
  • Laat uw auto een winterbeurt geven en monteer winterbanden.
  • Neem motorolie, koelvloeistof en ruitenvloeistof mee.
  • Laat sterretjes in de voorruit repareren.
  • Neem een verbandtrommel en fluoriserende vestje mee.
  • Vergeet uw sneeuwkettingen niet!

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.