Inboedelverzekering: nieuwwaarde of dagwaarde?

Wie een inboedelverzekering heeft, gaat ervan uit dat schade na bijvoorbeeld een diefstal of woningbrand wordt vergoed. Toch gebeurt het regelmatig dat consumenten teleurgesteld zijn over de hoogte van het bedrag dat de verzekeraar uitkeert. Dat komt omdat het vooraf vaak onduidelijk is hoe verzekeraars het uitkeringsbedrag berekenen en of u nieuwaarde of dagwaarde krijgt uitgekeerd.

Woonkamer

Om de waarde van uw inboedel te bepalen, gebruiken de meeste verzekeraars de inboedelwaardemeter die jaarlijks door het Verbond van Verzekeraars wordt bijgesteld. Aan de hand van een aantal vragen vertaalt de inboedelwaardemeter uw situatie in een score waaraan een verzekerd bedrag is gekoppeld.

Diverse verzekeraars bieden een garantie tegen onderverzekering als u de inboedelwaardemeter gebruikt. Daardoor verwacht u dat uw spullen, ongeacht de verzekeringsmaatschappij, op dezelfde manier zijn verzekerd. Maar niets is minder waar. Er zitten grote verschillen in polisvoorwaarden en de wijze waarop verzekeraars schadevergoedingen berekenen.

Hoe wordt een schadevergoeding vastgesteld?

Heeft u te maken met diefstal, woningbrand of een andere calamiteit waardoor uw inboedel schade oploopt? Dan moet u dit altijd zo snel mogelijk melden met een schadeformulier.

Aan de hand van de ingevulde gegevens op uw schadeformulier en eventueel meegestuurde bonnetjes stelt de verzekeraar een vergoeding vast. Is de schade te herstellen dan worden de herstelkosten vergoed. Bij bijvoorbeeld diefstal valt er niets te herstellen en wordt het schadebedrag vastgesteld op basis van vervanging van de gestolen spullen. 

De hoogte van de schadevergoeding is afhankelijk van drie componenten:

  1. De huidige vervangingswaarde van het betreffende product.
  2. Is er sprake van een maximaal schadebedrag of is er een nieuwwaarderegeling?
  3. Welke afschrijvingstermijn hanteert de verzekeraar voor het betreffende product?

Met name over de afschrijvingstermijnen heerst grote onduidelijkheid omdat niet alle verzekeraars deze gegevens openbaar publiceren.

Nieuwwaarde en 40%-regeling

Door gebruik en veroudering wordt uw inboedel in de loop van de tijd minder waard. Maar wanneer keert een verzekeraar de dagwaarde en wanneer de nieuwwaarde uit? Veel verzekeraars hanteren hiervoor de 40%-regeling. Is de dagwaarde hoger dan 40% van de vervangingswaarde, dan wordt de nieuwwaarde uitgekeerd.

U ziet bij de 40%-regeling direct hoe belangrijk de afschrijvingstermijn is die verzekeraars gebruiken bij het vaststellen van een schadevergoeding. Stel dat uw laptop is gestolen. Bij een afschrijving in 3 jaar krijgt u gedurende de eerste 21 maanden de nieuwwaarde vergoed, bij een afschrijving in 5 jaar geldt een periode van 36 maanden!

Voorbeeld verschillen in schadevergoeding

René en Erica hebben besloten om niet op vakantie te gaan maar beide een nieuwe smartphone en een Apple Macbook (€ 1.449) aan te schaffen. René kiest voor een iPhone 6Plus (€ 859) en Erica gaat voor de Samsung Galaxy Edge (€ 749).

  Verzekeraar A Verzekeraar B Verzekeraar C
Dekking Apple Macbook Afschrijving 5 jaar 10 jaar nieuwwaarde, maximale uitkering € 600 Afschrijving in 4 jaar, 2 jaar nieuwwaarde
Dekking Apple iPhone 6Plus Afschrijving 3 jaar 10 jaar nieuwwaarde, maximale uitkering € 300 Afschrijving in 5 jaar, 3 jaar nieuwwaarde
Dekking Samsung Galaxy Edge Afschrijving 3 jaar 10 jaar nieuwwaarde, maximale uitkering € 300 Afschrijving in 3 jaar, 1 jaar nieuwwaarde
Overige bijzonderheden Altijd restwaarde van 15%    
       
Aanschafbedrag € 3.057 € 3.057 € 3.057
Schadevergoeding na 1 jaar € 3.057 € 1.200 € 3.057
Schadevergoeding na 2 jaar € 1.985 € 1.200 € 2.558
Schadevergoeding na 3 jaar € 821 € 1.200 € 1.222
Schadevergoeding na 4 jaar € 531 € 1.200 € 172

 

Bent u iemand die regelmatig een nieuwe telefoon en laptop aanschaft? Dan is verzekeraar C een beter keuze als u langer gebruikt maakt van uw telefoon en laptop. In dat geval past keuze B beter.

Dit is slechts een voorbeeld van de verschillen op basis van twee producten: laptop en smartphone.

Advies over uw woonverzekeringen

De beste keuze voor uw inboedelverzekering hangt niet alleen af van de uitkomsten van de door u ingevulde inboedelwaardemeter en de premies voor de verschillende inboedelverzekeringen. Ook de samenstelling van uw inboedel en uw persoonlijke voorkeur voor een uitgebreide of allrisk dekking zijn ook van groot belang voor een juiste keuze.

Wilt u meer informatie over uw woonverzekeringen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij adviseren u graag over de verzekering van uw waardevolle bezittingen en uw woning.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.