Aflossende huiseigenaren gedupeerd door te hoge boeterente

Veel Nederlandse hypotheekverstrekkers brengen een te hoge boete in rekening aan huiseigenaren die vervroegd aflossen.

Rij huizen met auto ervoor
Nieuws
Datum: 28-06-2018

Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is er bij 60% van de onderzochte aanbieders tenminste één dossier waaruit dit blijkt. De toezichthouder wil dat banken de fouten snel herstellen en dat vergelijkbare missers in de toekomst worden voorkomen. Ook overweegt de AFM om in enkele gevallen strafmaatregelen te nemen.

Onacceptabel

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft gezegd bereid te zijn om te onderzoeken op welke manier die informatieverstrekking kan worden verbeterd. Vereniging Eigen Huis (VEH) veroordeelt de hypotheekverstrekkers echter en stelt dat het klantbelang bij banken nog steeds niet voorop staat. Ook de Consumentenbond is kritisch en vindt het onacceptabel dat klanten worden benadeeld door de fouten die banken maken.

Vakantiegeld

Het signaal van de AFM is des te meer van belang omdat veel Nederlanders hun hypotheek (versneld) willen aflossen. Volgens budgetinstituut Nibud gebruiken steeds meer mensen hun vakantiegeld voor het aflossen van hun schulden. Dit jaar stopt één op de zes het vakantiegeld geheel of gedeeltelijk in de aflossing van een lening.

Voor- en nadelen versneld aflossen

Uiteraard zijn er voordelen aan versneld aflossen. Uw schuld wordt lager, waardoor uw woonlasten dalen en uw financiële positie verbetert. Maar er zijn ook nadelen. Door af te lossen neemt uw vrije vermogen af en heeft u minder fiscaal voordeel.

Tips versneld aflossen hypotheek

Overweegt u om uw hypotheek versneld af te lossen? Maak dan eerst een goede berekening van de financiële consequenties. Stel vervolgens een planning op: hoeveel wilt u wanneer afgelost hebben en hoe gaat u dat realiseren? Tot slot: zorg dat u altijd een financiële reserve achter de hand heeft. Gebruik niet al uw vrije vermogen voor het vervroegd aflossen van uw hypotheek!

Meer informatie

Of de hypotheek vervroegd aflossen voor u de beste strategie is, hangt af van verschillende factoren. Heeft u daar vragen over of wilt u eens van gedachten wisselen met een specialist, neem dan gerust contact met ons op Wij brengen de mogelijkheden graag voor u in kaart.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.