Aflossingsvrije hypotheek kan tot problemen leiden

Een op de zes huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek spaart te weinig om deze lening af te kunnen lossen. Dat blijkt uit onderzoek van Rabobank en het Nibud.

Huizen in woonwijk
Nieuws
Datum: 27-09-2018

Woningeigenaren komen gemiddeld €83.000 tekort, schrijft de Telegraaf op basis van berichtgeving van BNR. Dat betekent dat zij hun hypotheek aan het einde van de looptijd niet kunnen aflossen. Banken zijn bang dat dit tot problemen zal leiden.

Hypotheek omzetten

Heeft u een – deels – aflossingsvrije hypotheek? Dan kan het verstandig zijn om deze om te zetten naar een hypotheekvorm waarbij u wel aflost. Dat geldt zeker als u tussen de 45 en 55 jaar bent. Het kost u maandelijks waarschijnlijk iets meer, maar biedt u wel de mogelijkheid om in de komende 30 jaar uw gehele schuld af te lossen én voorkomt dat u uw huis straks noodgedwongen moet verkopen.

Alternatieven

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om uw hypotheekschuld voor het einde van de looptijd zelf bij elkaar te sparen. In de praktijk is dit echter vaak lastig. Enerzijds omdat u in korte tijd een fors bedrag apart moet zetten, anderzijds omdat de rente laag is en uw spaarkapitaal daardoor nauwelijks rendeert.

Ingewikkeld

Het antwoord op de vraag of het verstandig is om uw aflossingsvrije hypotheek om te zetten, is vaak ingewikkeld. Het hangt onder meer af van uw inkomen, uw vermogen en uw pensioensituatie. Laat u daarom goed adviseren voordat u uw beslissing neemt.  Wij helpen u graag, maak dus gerust een afspraak.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.