AFM: ‘Hypotheek moet zorgvuldig, niet snel’

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de reclameregels voor hypotheekverstrekkers aangescherpt. Die mogen nu niet langer adverteren met ‘snelle’ of ‘eenvoudige’ hypotheken.

Contract tekenen voor bouw van huis
Nieuws
Datum: 22-02-2018

Het kopen van een huis is een ingrijpend proces en tevens één van de grootste financiële beslissingen in een mensenleven. Daarom vindt de AFM dat de nadruk bij een hypotheekaanvraag moet liggen op zorgvuldigheid, niet op snelheid.

Inmiddels is hypotheekaanbieder Florius gestopt met de campagne ‘Hypotheek binnen één dag’, schrijft De Telegraaf. Ook de Rabobank en ABN hebben slogans over snelle hypotheken van hun websites verwijderd, aldus de krant.

Stappenplan hypotheek afsluiten

Wilt u toch zo adequaat mogelijk de best passende hypotheek afsluiten? Dan kunt u zelf al het nodige voorbereiden.

Onderzoek hoeveel u ongeveer kunt lenen voor uw huis. Houd er rekening mee dat eventuele schulden invloed hebben op de hoogte van de maximale hypotheek.

Bepaal hoe hoog de bruto- en netto maandlasten ongeveer zijn. Daarbij speelt de hypotheekrente – en daaraan gekoppeld de rentevaste periode – een belangrijke rol. In veel gevallen bent u daarnaast verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten waarvoor u premie moet betalen.

Bepaal hoeveel eigen geld u wilt investeren in uw huis. Houd daarbij ook rekening met de kosten die u moet maken om het huis eventueel op te knappen of te verbouwen.

Neem vast contact met ons op. Wij kunnen u precies vertellen welke documenten u nodig heeft om een hypotheekaanvraag te doen. Verzamel ze en scan ze vast in, zodat uw dossier compleet is als u de daadwerkelijke aanvraag wilt indienen.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit artikel of kunt u wel wat hulp gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op. Wij maken graag een afspraak met u om u te helpen uw droomhuis te kunnen kopen! 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.