Behandeling zeldzame ziekte staat onder druk

Het zorgsysteem in Nederland is één van de beste ter wereld. Wordt u ziek, dan vergoedt de basisverzekering in principe uw behandeling. Helaas geldt dat niet voor sommige mensen met een zeldzame ziekte.

Medicijnen
Nieuws
Datum: 28-02-2018

Zei minister Schippers van Volksgezondheid in 2012 nog dat patiënten met een zeldzame ziekte hoeven niet bang te zijn dat hun medicijnen niet meer vergoed worden, anno 2018 is dat wel anders. Zorginstituut Nederland, dat de overheid adviseert, wil dat dure medicijnen alleen nog maar worden opgenomen in het basispakket als de fabrikant de prijs kan verklaren, zo schreef het Financieele Dagblad onlangs.

Gechanteerd

Volgens de krant voelt het Zorginstituut zich gechanteerd door de farmaceutische industrie. Die zegt op haar beurt dat het erg duur is om medicijnen te ontwikkelen voor deze bijzondere groep patiënten. Maar wie er ook gelijk heeft, mensen met een zeldzame ziekte worden nu de dupe van het geschil.

Dag van de zeldzame ziekten

Het is vandaag Rare Disease Day,  de internationale dag van de zeldzame ziekten. Voor ongeveer één miljoen Nederlanders is een zeldzame ziekte de dagelijkse realiteit. Zo’n zeldzame aandoening is vaak chronisch, progressief en levensbedreigend.

Bewustzijn

In Nederland organiseert de Vereniging Samenwerkende Ouder- en Patiëntenorganisaties (VSOP) op de laatste dag van februari de Zeldzameziektendag. Op deze manier wil VSOP het bewustzijn van alle Nederlanders vergroten en zo bijdragen aan onderzoek, therapie-ontwikkeling, betere zorg en een beter leven voor alle kinderen en volwassenen met zeldzame aandoeningen

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.