Gros Nederlanders legt uitvaartwensen niet vast

70% van de Nederlanders heeft zijn of haar uitvaartwensen niet vastgelegd, blijkt uit een onderzoek van Monuta. Hierdoor kunnen nabestaanden voor moeilijke keuzes komen te staan tijdens een toch al verdrietige periode.

Stel zittend en kijkend naar horizon
Nieuws
Datum: 07-06-2018

Wilsverklaring: zelf de regie voeren

Het is daarom altijd verstandig om een wilsverklaring in te vullen. Hierin kunt u zo eenvoudig of uitgebreid als u wilt uw wensen rondom uw eigen uitvaart vastleggen. De wilsverklaring geeft onder andere antwoord op de belangrijkste vraag: begraven of cremeren. Maar ook uw wensen ten aanzien van bijvoorbeeld bloemen, genodigden, rouwdrukwerk en muziek kunt u erin opnemen. U kunt uw wilsverklaring op elk moment aanpassen of ervoor kiezen een nieuwe in te vullen.

Uitvaartkosten hoger dan gedacht

Een uitvaart is vaak duurder dan de meeste mensen denken. Gemiddeld bedragen de kosten in Nederland nu al zo’n 7.500 euro en naar verwachting zullen deze in de komende jaren flink stijgen.

Er zijn verschillende manieren om uw uitvaart te bekostigen. Zo kunt u bijvoorbeeld zelf sparen, ervoor kiezen om een uitvaartverzekering af te sluiten of geld opzijzetten in een depositofonds. Afhankelijk van uw situatie is de ene oplossing meer geschikt dan de andere.

Verzekeren of niet?

Er zijn verschillende manieren om uw uitvaart te verzekeren. U kunt een specifieke uitvaartverzekering afsluiten, maar soms ook gebruik maken van een deel van de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering (ORV) als u deze hebt afgesloten. Houd er rekening mee dat een ORV een beperkte looptijd heeft, bijvoorbeeld tot aan de pensioenleeftijd of gedurende de looptijd van de hypotheek. 

Uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering keert of een som geld uit die uw nabestaanden aan uw uitvaart moeten besteden, of betaalt -in het geval van een naturaverzekering- de kosten van de uitvaart tot het verzekerde bedrag rechtstreeks aan de uitvaartonderneming, De hoogte van de premie is afhankelijk van het bedrag dat u uitgekeerd wilt krijgen. Ook uw leeftijd speelt een belangrijke rol: hoe jonger u bent, hoe minder u per maand of per jaar betaalt. 

Depositofonds

Als u ouder bent, is het daarom vaak interessanter om te sparen door middel van een despositofonds. Een uitvaartdepostito heeft voordelen ten opzichte van zelf sparen, omdat u gebruik kunt maken van fiscale voordelen. Zo wordt het gereserveerde geld tot een bepaald maximum (momenteel ongeveer 7.000 euro) vrijgesteld van de belasting die u moet betalen in box 3. Verder is de rente over een deposito vrijwel altijd hoger dan bij een spaarrekening. 

Een deposito is echter niet afkoopbaar en kan uitsluitend worden gebruikt voor de uitvaart. Het eventuele overschot wordt uitgekeerd aan uw nabestaanden.

Wat is voor u de beste keuze?

Wilt u weten wat voor u de beste keuze is maar komt u er niet helemaal uit? Bel ons dan gerust voor advies. Wij helpen u graag bij het vinden van de optimale oplossing voor uw situatie.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.