Mogelijkheden starters op de woningmarkt nemen toe

Voor het eerst in vijf jaar is het aantal afgesloten hypotheken gedaald. Een van de oorzaken is dat het voor starters steeds moeilijker is om een passende lening voor hun eerste woning te vinden. Maar gelukkig zijn er nieuwe en bestaande mogelijkheden waarmee starters toch hun droomhuis kunnen kopen.

Stel voor verhuiswagen
Nieuws
Datum: 16-05-2018

Zo kunnen zij vanaf eind mei een hypotheek afsluiten met een looptijd van veertig jaar, waardoor de maandlasten lager worden.Vanaf 24 mei biedt a.s.r. bank deze annuïteitenhypotheek aan. De hypotheek is uitsluitend bedoeld voor starters op de woningmarkt. Hoewel er geen leeftijdsgrens geldt, is de kans dat iemand van vijftig wordt geaccepteerd veel lager dan iemand van dertig.

Lagere maandlasten

Normaal gesproken hebben hypotheken een looptijd van dertig jaar, met de nieuwe WelThuis Hypotheek hebben starters tien jaar langer de tijd om de lening voor hun huis terug te betalen. Hoewel dat in totaal duurder is omdat je meer rente betaalt, kan het toch interessant zijn. De maandlasten van de hypotheek zijn namelijk flink lager. Met de huidige hypotheekrente scheelt dat bij een lening van € 250.000 ongeveer € 200 per maand.

Hypotheekrenteaftrek

Starters moeten er wel rekening mee houden dat zij de hypotheekrente slechts dertig jaar mogen aftrekken. Daarom heeft a.s.r. de lening in twee delen gesplitst: een aftrekbaar deel dat in dertig jaar helemaal wordt afgelost en een niet-aftrekbaar deel met een looptijd van veertig jaar. De bruto maandlasten blijven hierdoor gedurende de gehele looptijd gelijk.

Tussentijds aflossen

Wie een WelThuis Hypotheek afsluit, mag elk jaar maximaal 15% van de lening aflossen. Het is slim om goed uit te rekenen wanneer dit interessant is. In het begin is de hypotheekrente immers nog aanzienlijk, na twintig is het belastingvoordeel aanzienlijk minder.

Starterslening

Een andere mogelijkheid om die lasten in de eerste jaren te beperken, is de starterslening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Afhankelijk van de gemeente waar het koophuis staat, kunnen zij gebruik maken deze lening. De starterslening overbrugt het verschil tussen de totale aankoopkosten van het eerste huis en het maximale bedrag dat u bij de bank kunt lenen binnen de norm van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het grote voordeel van een Starterslening is dat u over de lening in de eerste drie jaar geen rente en aflossing hoeft te betalen. Hierdoor zijn de maandlasten in die periode veel lager.

Daarmee is de Starterslening dus een bijzondere aflossingsvrije hypotheek. Sinds 2013 mag de hypotheekrente van nieuwe aflossingsvrije hypotheken echter niet langer worden afgetrokken bij de aangifte Inkomstenbelasting. Voor de Starterslening is een tijdelijke uitzondering gemaakt, die op 1 januari 2017 is afgelopen. Vanaf dat moment moet ook de Starterslening annuïtair of lineair worden afgelost.

Combinatielening

Om het toch mogelijk te maken om de gunstige voorwaarden van de Starterslening binnen de nieuwe regels te gebruiken, is in 2017 de zogenoemde Combinatielening geïntroduceerd. Met die Combinatielening betaalt u gedurende eerste drie jaar de verplichte aflossing van de Starterslening.

De Combinatielening zelf gaat u pas na die periode aflossen. Daardoor blijft de Starterslening in de eerste drie jaar vrij van maandlasten. De Combinatielening valt niet onder de NHG. Maar mocht het zo zijn dat u niet aan uw betalingsverplichting kunt voldoen, dan neemt het SVn de schuld van de Combinatielening op zich.

Gemeente bepaalt

Om voor een starterslening in aanmerking te komen, moet u aan enkele voorwaarden voldoen die per gemeente zijn vastgesteld. De gemeente bepaalt tevens de maximale hoogte van de lening. Niet alle gemeenten doen mee aan de regeling. Op de website van het SVn kunt u zien of u in aanmerking komt voor de Starterslening.

Meer dan alleen uw hypotheek

Welke hypotheek voor u het meest geschikt is, hangt af van veel zaken. Dat zelfde geldt voor de vraag of u gebruik kunt maken van een Starterslening. Wilt u hier mee over weten? Neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.