Terugbetalen aflossingsvrije hypotheek voor veel huiseigenaren problematisch

Een op de drie woningbezitters met een aflossingsvrije hypotheek is bang dat hij de lening na dertig jaar niet kan aflossen.

Model huis op papier met grafiek
Nieuws
Datum: 18-04-2018

Dat meldt Vereniging Eigen Huis. De belangenvereniging van huizenbezitters deed onderzoek onder 1.200 huiseigenaren. 36% van hen denkt de schuld aan het einde van de looptijd niet te kunnen aflossen.

Campagne

Toezichthouder De Nederlandsche Bank waarschuwde vorig jaar al voor deze ontwikkeling. Ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) maakt zich zorgen en voert nu campagne om mensen met een aflossingsvrije hypotheek te waarschuwen.

Hogere maandlasten

Het gros van hen zit er overigens niet op te wachten dat de bank contact met hen opneemt over dit onderwerp. Een op de vier heeft wel eens overwogen om de hypotheek om te zetten, maar kwam daar op terug vanwege de kosten en de hogere maandlasten die dat met zich meebrengt.

Overwaarde gebruiken?

Veel huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek willen de overwaarde van hun huis gebruiken om de aan het einde van de looptijd te verlengen. Eigen Huis waarschuwt hen er echter voor dat dit niet zomaar gaat.

Gedwongen verkoop

Omdat de bank de gehele financiële situatie op z’n moment bekijkt, bestaat de kans dat je de draagkracht niet voldoende is. Bijvoorbeeld omdat het inkomen door pensionering veel lager is geworden. In het slechtste scenario kan de bank u dan dwingen om uw huis te verkopen.

Toch aflossen?

Door de nog altijd zeer lage hypotheekrente zou aflossen in de meeste gevallen geen probleem hoeven te zijn, meent Eigen Huis. Ook hebben huizenbezitters vaak de mogelijkheid om hun hypotheek over te sluiten naar een annuïteitenhypotheek die opnieuw een looptijd heeft van dertig jaar. Zo kunnen zij de aflossing ruim uitspreiden.

Meer weten

Heeft u vragen over die bericht of over uw (aflossingsvrije) hypotheek? Neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.