Veiligheid kostbare bagage in trein eigen verantwoordelijkheid

Gaat u met waardevolle spullen op stap in de trein? Leg ze dan niet uit het zicht in het bagagerek. Verzekeraars hoeven niets uit te keren als u onvoorzichtig omgaat met uw spullen.

Jonge vrouw in de trein
Nieuws
Datum: 07-11-2018

De geschillencommissie van klachteninstituut Kifid heeft dit bevestigd in een uitspraak die zij onlangs heeft gedaan over een tas met fotoapparatuur en reisdocumenten die gestolen was uit de trein. De reiziger had haar tas in het bagagerek gelegd, omdat er volgens haar verder geen ruimte meer was om de fototas neer te zetten. Op een gegeven moment ontdekte ze dat haar tas was verdwenen.

Bij Univé heeft ze de schade van ruim € 4.750 geclaimd op haar doorlopende reisverzekering. De verzekeraar weigerde echter om de schade te vergoeden, omdat de reiziger niet voorzichtig genoeg was geweest. Het Kifid heeft gezien de omstandigheden de verzekeraar in het gelijk gesteld.

Verantwoord omgaan met kostbare spullen

Het klinkt logisch dat u zelf verantwoordelijk bent voor de veiligheid van uw kostbare spullen. Zeker als u ze meeneemt buitenshuis. In dit geval was er een grijs gebied omdat het voor de reiziger niet helemaal duidelijk was of zij verplicht was de bagage in het bagagerek te leggen. Op basis van de uitspraak van het Kifid adviseren wij u altijd te kiezen om waardevolle bagage in de trein op uw schoot te houden of voor u op de grond te zetten.

Verzekeren van kostbare spullen

In het geval van de uitspraak van het Kifid ging het om een reiziger die op reis was en haar schade wilde claimen op haar doorlopende reisverzekering. Dat is niet altijd mogelijk. Stel u gaat met de trein naar uw werk of muziekles. Dan valt uw waardevolle laptop of muziekinstrument niet onder uw reisverzekering, maar onder de buitenshuisdekking van uw inboedelverzekering of onder uw kostbaarhedenverzekering.

Wil u weten of uw waardevolle spullen buitenshuis of onderweg goed zijn verzekerd? Neem dan gerust contact met ons op.

 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.