Wat betekent het regeerakkoord voor uw portemonnee?

Na een formatieperiode van 208 dagen zijn de coalitiepartners eruit en is het regeerakkoord van het kabinet Rutte III aan de Tweede Kamer gepresenteerd. Burgers zouden zich mogen verheugen op een lastenverlichting van € 6 miljard. Maar hoe wordt dat geld precies verdeeld? En waar komt het vandaan?

De Tweede Kamer
Nieuws
Datum: 11-10-2017

Bijna zeven maanden na de verkiezingen hebben VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie hun plannen voor de komende jaren gepresenteerd. Volgens de partijen die het kabinet Rutte III vormen, gaat iedereen in Nederland erop vooruit. Of dat echt zo is, moet echter nog blijken, waarschuwen de critici. Wat betekent het nieuwe regeerakkoord voor uw portemonnee? Wij hebben de belangrijkste zaken voor u op een rij gezet.

Hervorming belastingstelsel

De knoop om het belastingstelsel te vereenvoudigen, is eindelijk doorgehakt. Er komen twee belastingschrijven in plaats van de vier die er nu zijn.

In de eerste schijf – de ‘vlaktaks’ – geldt een percentage van 36,97%. In de tweede schijf geldt dat deel van het inkomen boven de € 68.600 euro en heeft een tarief van 49,5%.

De algemene heffingskorting – het bedrag dat iedereen mag aftrekken – gaat met € 350 omhoog. Ook de arbeidskorting valt per saldo hoger uit.

Hoogte hypotheek, eigenwoningforfait en hypotheekrenteaftrek

De maximale hypotheeklening blijft 100%. Daarmee negeert het nieuwe kabinet de wens van De Nederlandsche Bank, die dat nog te hoog vindt.

Het eigenwoningforfait daalt weliswaar met 0,15 procentpunt, maar de vrijstelling voor huiseigenaren die hun hypotheek hebben afgelost, verdwijnt stapsgewijs in de komende 30 jaar.

De hypotheekrenteaftrek wordt vanaf 2020 versneld afgebouwd tot het niveau van de ‘vlaktaks’. Per jaar gaat deze met 3% omlaag. In 2021 is de maximale aftrek 43%, in 2022 40% en in 2023 37%.

Hogere vrijstelling spaargeld en ander vermogen

De drempel voor de vermogensrendementsheffing of box 3-belasting gaat omhoog. Nu is nog een bedrag van € 25.000 per fiscale partner vrijgesteld, dat wordt € 30.000. De totale vrijstelling voor fiscale partners komt daarmee op € 60.000.

Kinderbijslag en kinderopvangtoeslag

De kinderbijslag gaat met € 85 per kind omhoog. Daarnaast is er een extra budget van € 250 miljoen vrijgemaakt voor de kinderopvangtoeslag.

Boodschappen duurder, energie vaak ook

Het lage btw van 6%, dat onder andere wordt geheven op levensmiddelen, gaat van 6 naar 9%. Verder gaan rokers opnieuw meer betalen voor sigaretten en andere rookwaren.

Ook energie wordt anders belast. Zo wordt de vrijstelling voor de energiebelasting met ruim € 50 verlaagd. De belasting op aardgas gaat met 3 cent per kuub omhoog, die op elektriciteit daalt met  0,72 cent per kilowattuur.

Meer informatie

Heeft u een vraag over dit bericht? Neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.