Wat betekent Prinsjesdag 2018 voor uw portemonnee?

“Het gaat goed met Nederland en daar moet iedereen van gaan profiteren.” Dat was de centrale boodschap van de troonrede die koning Willem-Alexander op Prinsjesdag uitsprak. Het gaat namelijk goed met de economie.

Den Haag Ridderzaal
Nieuws
Datum: 18-09-2018

Voor het zesde jaar op rij groeit de economie. In 2019 gaat bijna iedereen dat in zijn of haar portemonnee merken. We gaan er met volgend jaar namelijk gemiddeld zo'n 1,5 procent in koopkracht op vooruit.

Op het gebied van verzekeringen, hypotheken en andere opvallende financiële zaken valt het volgende op.

Zorgverzekering

Het verplicht eigen risico blijft in 2019 onveranderd. Voor het vierde jaar op rij bedraagt dit eigen risico €385. Als consument heeft u een vrije keuze om dit eigen risico te verhogen tot €885, waarmee u een korting ontvangt op de zorgpremie.

De maandpremie voor de zorgverzekering neemt in 2019 vermoedelijk met zo’n 10 euro per maand toe. De overheid heeft de nominale premie van de zorgverzekering fors verhoogd. Het is nu aan de zorgverzekeraars om de premie deels of volledig door te voeren aan het einde van het jaar. Naast de stijging van de basispremie, stijgt ook de zorgtoeslag. Mensen met een kleine beurs worden op deze manier enigszins ontzien.

Inhoud basispakket
Naast de verandering van de basispremie, heeft het kabinet ook de inhoud van het basispakket aangepast.

  • Nieuw is een vergoeding voor hulp bij overgewicht (GLI)
  • De vergoeding van zittend ziekenvervoer wordt verruimd
  • Oefentherapie bij COPD wordt vanaf de eerste behandeling vergoed.
  • Paracetamol, vitaminen en mineralen die ook zonder recept te koop zijn, worden uit het basispakket gehaald.
  • Voor medicijnen uit het Geneesmiddelenvergoedingssysteem komt er een maximale eigen bijdrage van €250 per jaar per verzekerde.

Hypotheek

In 2019 daalt de maximale hypotheekrenteaftrek met 0,5% naar 49,5%. Vanaf 2020 zullen naar verwachting een groot aantal aftrekposten versneld worden afgebouwd tot 2023. Met ingang van 1 januari 2023 zullen deze aftrekposten dan enkel nog aftrekbaar tegen het tarief van de eerste belastingschijf van zo’n 37%.

In 2019 daalt de maximale hypotheek niet verder. Sinds 2013 is het wettelijke maximale leenbedrag voor een hypotheek steeds met 1 procent gedaald. De maximale hypotheek in 2019 is 100% van de woningwaarde.

De grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat volgend jaar opnieuw flink omhoog. Naar alle waarschijnlijkheid ligt de kostengrens van de NHG in 2019 op € 290.000. Dat heeft het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) eerder dit jaar bekend gemaakt. Nu bedraagt ze € 265.000.

Lage btw-tarief wordt verhoogd naar 9%

Het lage btw-tarief gaat in 2019 omhoog van 6 naar 9 procent. Onder dit lage btw-tarief vallen onder andere de dagelijkse boodschappen, medicijnen, boeken, abonnementen maar ook de kapper. Experts van ING hebben berekend dat een gemiddeld huishouden hierdoor per jaar 300 euro meer kwijt is. Het kabinet zegt dat het maatregelen heeft genomen om deze kostenstijging te compenseren.

Nieuw Belastingplan 2019

Gelijktijdig met de Prinsjesdagstukken heeft het kabinet het nieuwe Belastingplan voor 2019 naar de Tweede Kamer gestuurd. Er is gekozen voor een vereenvoudiging van het belastingstelsel. Zo wordt het aantal belastingschijven teruggebracht naar twee. Verder gaan de arbeidskorting en heffingskorting omhoog om er voor te zorgen dat de meeste Nederlanders er niet op achteruit gaan.

Prinsjesdagtool

Het kabinet heeft in samenwerking met de overheidswebsite “Wijzer in geldzaken” een online tool ontwikkeld waarmee u zelf kunt uitrekenen wat het effect van Prinsjesdag is voor uw portemonnee.

Online  Prinsjesdagtool

Meer informatie

Heeft u een vraag over de plannen van Prinsjesdag met betrekking tot uw verzekeringen, hypotheek en andere financiële zaken? Neem gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.